Sunday, November 10, 2013

Resepi berpantang : Siakap Stim Halia mudah & pantas



Selalunya ibu-ibu dalam pantang disuruh membanyakkan makanan 

berasaskan halia & lada hitam. Ada yang kata ianya bagus untuk 

memanaskan badan & membuang angin dalam badan.


Resepi Ikan Siakap Stim Halia ni memang sangat mudah 

disediakan oleh ibu dalam pantang. Malah tak perlu berdiri lama di 

dapur & boleh disediakan dalam masa yang singkat .Kiranya  

ini resepi campak-campak versi ibu berpantang .





Bahan - bahan :

Seekor siakap saiz sedang dicuci bersih

Sayur : brokoli , saderi & tomato - dicuci & potong ikut suka

Halia anggaran saiz ibu jari - dihiris halus seperti batang mancis

Sebatang serai - dihiris bulat-bulat

Asam keping

Bawang merah & putih - dihiris halus

Lemon /limau


Caranya :

1. Panaskan air di atas kuali dan masukkan bawang  merah, 

bawang putih, halia, serai

2. Letakkan ikan diatas periuk kukus - perahkan limau/ lemon & 

sedikit garam.

Nota : Jika tiada periuk kukus, ikan boleh dimasukkan kedalam step 1 setelah air menggelegak

3. Masukkan sayur-sayuran (kecuali tomato) di dalam periuk kukus

Nota : sayur lebih terpelihara khasiatnya jika dikukus berbanding direbus

4. Setelah ikan lembut, masukkan asam keping kedalam kuah dan 

perasakan dengan garam

5. Sedia dihidang 


Petua lain untuk kesihatan ibu berpantang ialah elakkan memakan makanan yang sejuk. Seeloknya 

makanan terus dimakan semasa masih panas untuk mengelakkan angin / kembung







No comments:

Post a Comment

Update BUY & DONATE for Syria

Alhamdulillah, last Rabu, sempena cuti hari keputeraan Sultan Selangor, saya & suami selesaikan amanah kami untuk project BUY &...