Masa dalam pantang, mak memang akan pastikan
anak-anaknya bertungku. 'Badan nak pakai lama' katanya.
Diusia 63 tahun, emak masih aktif berkebun. Selalunya jika
keluar melawat tanaman kesayangannya di halaman rumah,
emak akan masuk semula kerumah waktu tengah hari.Tanpa
berhenti rehat, dia terus sambung memasak.Bayangkan
berjam-jam diluar, min cuma mencabut rumput sebatang
dua dah terasa letih teramat.
Melihat pada orang yang banyak makan garam, rasanya
lebih baik diikutkan saje walaupun bertungku ni memang
pekerjaan yang renyah untuk dibuat setiap hari.
Ramai orang susah nak dapatkan batu tungku yang sesuai.
Salah satu tips yang dikongsi oleh kakak ipar, beli saje
di nursery. Batu tungku yang min gunakan dipinjamkan
oleh kakak ipar, punyalah tahan batu ni sebab dah
digunakan berkali-kali. Yang paling mudah
bentuknya yang leper dan ringan.
Batu tungku yang dialas dengan daun lengkuas |
Selalunya selepas dipanaskan, batu ini dilapikkan dengan
daun-daun herba yang banyak sebelum dibungkus dengan
kain terpakai. Tapi kalau tak ada daun herba, bungkus
dengan kain saje pun boleh. Cuma berhati-hati sebab batu
yang panas boleh merosakkan kain.
No comments:
Post a Comment